Tuesday, April 27, 2010

aku penat!!!!!


Assalamualaikum,


wahhh da lamew sungguh aku xtulis blog nie....ari tue rjin kejap pastu off lek...asek men on off on off jerkan.....hmmm tapi nie pon aku sbnyer niat dah lama nk menulis blog if boley kan tiap2 ari la nk update blog kesyagan aku smua nie...tpi apakah daya ku....wktu hnya 24 jam yg Allah kurniakan...tue pon mnusia xleh nk syukur agikan....hmmmm syukur2....(Alhamdulillah)

nie atas juga permintaan seorg kwn baikku.....dia lah yg slh sorg yg kuat bgi support kat aku tuk tulis blik smua blog2 nie....she is one of my besh fwen la...n i lurve her so2 muchhhh la coz aku amat2 hargai persahabatan antara aku dgn dia....ssgguhnya susah nk jupe gak kwn sebaik dia nie....and aku hrp aku leh kekal kwn dgn dia selamanya ( insyaAllah)....n akn ku perknal kan dia sbgai Miss M coz dia bakal msuk dlm ksh blog aku pada kali ini.....To Miss M: jgn terkezut yaaa....npe aku pnggil Mis M? nk taw....jommmm bce ksh selanjutnya........hik3;-P


hari tue mse mggu lps( ari ahad)....aku ade la berborak dgn Miss M nie....eh lupe lak nk ckp npe aku pnggil dia Miss M coz aku tgok dia nie adew la sket misteri n dia pon ngaku gak yg dia mmg misteri....wahahaha so pnggil jerla Miss M...spe2 yg taw tueh...syuh3 la k....hik3...ok smbg cite tdi.......aku dgn miss M berjupe la di laman maya iaitu...apa eyh? YM laaa pe agikan yg the hot skrg...hahaha so aku ym2 la dgn Miss M nie...fuhhhh lme gak taw....diam xdiam adela dlm 2-3 jam....hik3....yerla da nme pon kwn baikkan so xkanla nk borak 10-15 mnit jer kot....xkamcengla gitu kan....hehe....so kami pon borak n borak...sedar xsedar da asar dah...hehe nk taw pe yg kami borak? fuhhhhhhh teramat2la bnyk dri 1 topik ke 1 topik dan yg xleh blah...kalah tau buku sastera melayu SPM hehe....coz bnyk yg kami borak sme2....yerla da msing2 lps hbis blja ade haluan sndiri so aku kena la pndai cri mse kan tuk bersme2 dgn kwn2 gak...kwn pon pentg gak kena cri mse sme2 dgn dorg coz dgn dorgla jugakkan kite bercite or shre pe2 je yg kite nak....kdg2 kwn nie menkan peranan lebey dri segala2nye taw....hehe aku syg smua kwn2 aku lebey2 lagi yg da aku anggap kwn2 baik ku....hehe muachhhhhhh3^-^


haaa psl topik yg borak tadi....niela topik2 nye nk taw....okek2 truskan membce hehe......dri hal politik, hal kwin2, hal stdy2, hal keje2 hal mse2 dpan....wahhh smua da msuk da...ckup lengkap.....sbb tue aku ckp tdi...kalah buku(.....)hik3 mls nk ulang 10 x la....bce 1 x udah paham kan kwn2...hehe.....

hmmmm xde mse sgtla nk tulis blog nie tpi aku tryla eyh ye kwn2 coz aku suke sbnyer jdi penulis2 cite yg xbertauliah nie....hehe pndai2 je bgi label pd diri sndiri.....

haaaa stu agi......nie yg the best nk cite aku da ade 3 blog taw n nk habaq la nie ha kat korg smua....aku akan classified la ttg smua blog2 aku supaya korg smua xfenin2 n leh bce dgn senng ati if spe2 yg sudi la....hahaha okek2 nie dia blog2 aku...sila lah layari ye if anda da rse borink tahap xde pisang goreng time ujan tuh,...hik3:)

1) http://islamismylife10.blogspot.com/ ( yg nie khas tuk bhgn agama n share info shja dri aku)

2) http://erdienahata.blogspot.com/ (yg nie khas tuk smua peminat2 korean,taiwan n japan)


3) http://kizanahata.blogspot.com/ ( yg nie lebey khusus pda penceritaan ttg dri aku sehari2...nme lagi daily expression kan? hehe

so korg slmt jumpe agi ye akan dtg....eh akan dtg lak...if ade sok ku smpat ku cite k...hehe.....slamat enjoy smua.....dan selamat beramal....moga2 kita di kalangan org2 yg Soleh.....amin2.....wssalam n sorry if de pe2 yg trse k.....hehe tk cre...muachh2

note: gaya penulisan aku mmg cmnie taw...coz aku da la tulis laju 1 hal...pastu suke gune bhse cmnie...adesss- tulun phm eyh jgn mare lak, hahaha)


Saturday, April 24, 2010

coretan aku yg ada dlm Fb......


alhamdulillah masih ade sorg ustaz yg berani menyatakan pndgan dan berkongsi mengenai ttg pnduan hidup yg sebetulnya.....if anda( pd sapa2 yg xberminat dgn ulasan uzar) so sebaik2nya anda kenalah cari ilmu dan belajar dgn sndiri k, coz pd pnpt sya skrg pon cukup dgn seorg ustz yg dah bnyk mengkaji ttg hukum2 dlm islam nie smua dan ustaz bukan nye pndai2 je nk kuarkan hujah atau pndptp sndiri tapi ustaz pon mmg da kaji, bace n refer pda Al-quran & As-Sunnah gak....serta kjian2 dri ulama2 di seluruh dunia.....saya pon baru2 ni just nk shre with others readers, selama 2 bulan jugakla terlibat dgn company yg ade buat perniagaan buss duit2( forex) tapi sepanjg kerja pon sy tetap xhenti2 buat kajian n bce buku2 ustaz mengenai segala hukum2 yg telah di tetapkan dlm islam....at the end....i resign from that jobs coz i think better i stop earlier than i got money from the wrong ways( syubhah & haram). kite ofocz xnakkan idup kita even 1 sen pon duit yg haram tapi skrg bila tgok2....ramai yg telah menghalalkan pe yg telah islam haramkan...so fkir2kan lah.....dunia ni hidup sementara jer....but akhirat yg kekal abadi....biarla keje gaji sedikit skalipon asalkan itu yg lebih di berkati....insyaAllah=) (sorry if ada slh n silap spnjg menulis coretan ini) hehe.....

Monday, October 12, 2009

hehehe....pale agak serabut tapi leh lak still cri mse tuk releasekan otak!!!!

Assalamualaikum aiiii kengkawan.....

kabare semua?...hehe.....hmmm jumpe lagik dlm sesi blog pda kali ini....

aku nk amek mase kejap je pon tulis kat snie smtara tgh tggu....tutttt...apa tue eyh? eheh downlad citer ar.....tuela bcela tajuk kat atas tue dlu....apa yg aku mksdkan sbnyer....hehe......:-)

sok, luse, and hari2 yg seterusnye....adalah hari yg paling busy dlm idup aku wat mse skrg nie la...especially this week....wahhhhh i got so many tasks maaa..........xtau nk letak muka mane.....uishhhh apa kaitan lak dgn muke? heheh.....bukan2 xtau nk letak kat mne da otak nie.....( otak and muke sekalikan? bhgn yg sama...ehehe....otak kat atas and muka di depan....ececece mengajo lak kite yer.....tapikan apa yg aku tulis korg phm x? ade cket cam merapu kowttt....hahaha tula kot agak2nye bahana kebusian mnggu ini...smpai tulis pon tah apa2 tahla.....xpewla yg pntg korang still leh phm n dpt bcekan? hehehe......

esok ade mljis hari raya tau kat kolej aku...kat mne tuh? KPTM kay el wooo....hmmm mcm besela....as usual same wif last year nye mjlis....maybe tiap2 taun kot ade.....spnjg aku dok snie hmpirrrrr2 la 2 taun adela lagik...mne tau kowt2 tuk dak2 bru akan dtg da xder kan...so naseb la korangkan...haha.....leh lak eyh cam gitu aku gelak? hmmm xpe2...rezki msing2 ade kat mne2 kan.......so doa bnyk2...agar murah2 ye rezki korang........insyaAllah amin.......

hmmm......hari nie aku gak ade dpt kate2 baru n smgat baru dari someone spesel tau...tapiiiii korang jgn salah sngka lak....i mean spesel2 tue bukanla bermksd si dia tau....hahaha cek da xmen da dgn si dia2 nie....zaman skrg bukan zaman tuk meluangkan mase lagi dgn laki2....tuk bf2 nie maybe 2-3 taun agi kot.....yg aku mksdkan tadi org pentg dlm org yg terlibat dgn aku punye project.........fuhhhh ayat yg agak2 best tapi terus tersentap ke dlm ati wooo....tapi oklah tue....tuk perubahan diri demi mase dpn kan? hahaha....okek2 aku terima semuanye dgn hati yg terbuka....coz mnusia nie perlukan perubahan dlm idup....if not we will not success and obtain on what we want in our life, right? haaa....sbb tue dlm islam selalu menyuruh agar umat2nye sentiasa muhasabah diri ke arah yg lebh baik...barula idup pon akan tenang dan berjaya.......insyaAllah.....aku akan ingt akan smua kata2 yg bgus2 n nasihat2 yg berguna tue nti.......pntg tue sbnyer.....mne taukan...sok2 bila da betul2 ade dpn mate xderla terlmbt nk pakai ke apa kan? ehhhh jgn lari topik udah ler....ingt pakai baju raya apa? hehe.....ok2 marilah kite kembali ke arah yg sebtulnye semula...hihi........

haaa baru ingt....smlmkan aku kuar ngn dak2 ex-dublin dlu....dgn spe eyh? nak sbut nme kew? xyahla eyh....hehe.....tapi smlm we all gathering pi mkn2 n men bowling kat sne.....hmmm adoiyai....teruk gak smlm men bowling...maybe dlm sejarah yg terbad takat nie kowt...xpernah lagi aku dpt teruk camtue...paling2 kome pown aku akan dpt 50and above........tapi smlm aku dpt just..................tutttttt..........tut agie...hehe malula nk ckp.......ala buknnye xpndai men sgt la....leh jer men n aku penahla dpt 100 ke atas....ceh wah cam belagak plak....kui3...xderla i mean maybe kdg2 men bowling nie pon atas nasib kowt...haha....aku nie leh la men...tapi bab2 masuk longkang pon expert gaks kowt....ahahaha..........tapi end of the story...mmg syok outing smlm coz jupe membe2 lame kan.....yerla kenangan dgn dak2 umah lama kat dublin dlu....time dlu kiteorg dok nama umah yg agak femes iaitu 254....hehe.......pemes gile umah tue mse kitorg kat sne dlu....xtaula sbb pe pemes sgt, maybe anak2 dara cun kowt.......hahahha yo la sgtkan.......

eh bnyk lak ckp...ku nk stop dlu...coz da ujan...kang ade yg off tenet nie...k la c u all again......

wassalamualaikum....n take care smua:)

Sunday, October 4, 2009

Uiks da lamer lak xtulis blog nieh............

Assalamualaikum....salam pembuka bicara buat smua.....

hmmm pasan x dgn title blog kat atas sner? hik...hik...hik....mmg da lamer sgt pown xtulis blog nie padahal da tulis nyata lagi jelas kat main blog my daily expression tapikan apakah daya xsempat la nk tulis...huk3....lagi2 ari tue sblum cuti rayer bnyk bnda nk kena settle cthnye siapkan sistem dan full report complete yg 1st draft....pastu da cuti rayer so blog tah ke mane cuti pon syok habis...hahaha.....

hmmm mmg la ikutkan ati nk tulis ari2 tau coz nie pon tuk tatapan kwn2 yg mne2 maybe terlost contct tapi bile jupe blog nie leh tawkan my news yg dah lps2...hehe saje je wat reasons cmtue tapi ader logikkan? lagi2 aku da kena warning gaksla dgn my bro jgn dok tulis blog2 sgt nieh coz my stdy xabis agi...hehe dia mksdkan keje aku la cthnye my final project nie....takat stdy tue insyaAllah tulis blog xde mlsh cuma biar kena tmptla kan....

hmmm nmpk gaya nye mlm nie aku xleh tulis bnyk2 just takat bape2 point yg pntg2....n aku skrg nie cam da addict balik tgok citew2 my fav ( cam korea/taiwan/japan) yerla nk wat cmne kan coz bila da pressure wat keje so ofcozla nk release kan beban dlm otak tue so aku mmg gaya cmniela if tensen2 aku akan cri smua cite2 yg aku sbut kat atas tadi....cite skrg yg aku tghhhhhhh tgok ialah" CORNER WITH LOVE"....
hehe....nk taw psl apa cite yg aku tgok nie tggu la eyh....nnti aku bgi komen sal pe cite nie n pe my opinion....bgi org da tgok leh jer nk kasi komen skali n bgi yg xtgok agi msti nk tau kan sal pe citew nie....yg pling pntg point dri aku ialah cite nie mmggg BEST!!!
lagik2 ade pelakon fav aku cthnye : BARBIE XU....minah nie mmg da lama aku minat coz dlu dia belakon cite meteor garden....uiks lebey2 lak bgi komen sal cite nie....
tggu la eyh nk if spe2 nk tau sal cite nie...hik3....xnak tau pon xpe...kawe mmg suke berciter...hahaha saje je nk hepi2kan diri....

k la nk smbg wat keje lak....i have 2 big tasks this week...so i need to sttle it asap!!!! huhu scarry tollll......

salam mesra dari aku selalu....
harap2 korang hepi2 la dtg blog aku n bce pe ku tulis...haha ade kew ckp camtue ( ade la nie kan):)

Wassalamualaikum...jupe lagi smua....

Wednesday, September 9, 2009

Hmmm xsabo da nak lek kg!!!!


Assalamualaikum.... haaa da lama lak xtulis kat blog nieh coz busy sgt wooo apa2 yg ku nk tulis pon terpkse tahan dlu....hehe leh lak eyh wat cmtue...yerla if x kang rugi lak mse dok spent wat bndalah nie coz bnda nie smpingan je in my life....but still feel important to do that..... i feel happy alot la if dpt menulis nie..coz kdg2 ku pkir dgn menulis pon leh jadikan ia sbgai medan berdkwah....kan ade org wat cmtue...tapi my story here bukan nk ckp aku menulis nie nk berdkwah cuma skit2la if ade terselit2 tue so kirenye leh la di jadikan sebgai bekalan kat akhirat nntikan3......tol x kwngkwn? hmmm aku tulis tuk entry kali nie hnya nk share la skit2 pe yg experienced 2-3 ari nieh...hik3... haaa skrg kat kolej ade wat program tuk derma anak2 yatim tau...so kpda smua dermawan2 n xlupe la...xkirela gak spe2 yg berminat lehla hulurkan sedikit sbnyk pe yg anda mampukan tuk di kongsi bersama2 dgn mereka yg tiada apa yg kite ada....dahla bnda nie di jlnkan mse di bulan ramdhan...so apa lagi kwn2...rebutla peluang nk +++ pahala tuekan....biarla kite kasi sedkit pon tapi yg pntg adalah ati yg tulus ikhlas....ati yg tulus ikhlas tue yg lebey pntg dri segala2nya.... if someone yg dok derma bnyk2 pon xguna gak but have a riak heart....eh cmpur2 lak bhse aku nie....xpe2 aslkan korg phm....korg phmkan? hehehe.....haaa tuela tadi cam aku ckp....if derma bnyk2 xguna gak if ati ade kotor2...so kite watla dgn seberapa yg kite mampu..if ade lebey so bgila lebey if ade bnyk tue jer....kasi jerla mne2 yg ada...pntg skali ati maaa..... ckp bab2 atikan...uish susahkan if ati nie da kotor....sbb tue dlm islam ( al-quran & sunnah) ade menyarankan agar ati kite nie hndaklah selalu di bersihkan dgn kalimah zikir " astaghfirullah"....haaaa insyaAllah dgn care tersbut skit sbnyk leh wat ati yg kotor bersih kembali....apa2 pon wat je amalan2 len2 yg baik2 pon leh wat ati jadi bersih gak...cth cam tadi.....derma pda anak2 yatim kan.... di hari yg baik...bulan yg mulia nie...xrugi sen sen pown tau if kite derma pda yg xmampu atleast dgn cre tersebut kite da membuatkan org len yg lebey susah hidup dlm keadaan yg lebeh senang n hepi2....mmgla rezki di tentukan oleh Allah tapi apa slhnya kan kite berkongsi dgn apa yg kite ada dgn org len.... anak2 yatim lagila...dahla parent dorg da xde kat atas dunia...so utk bab2 kasih syg dri parent da xde dah...mne nak cri lagikan kasih syg dri seorg ayah & ibu.....itulah kasih syg yg paling bernilai di dunia nie....tapi sebab Allah lebeh sygkan parent dorg terlebih awal so dorg da xde/kehilangan harta yg pling berhgre tue.....tapi kite sbgai anak2 harusla mendoakan k selalu tuk kesejahteraan parent kite if dorg da meningal dunia.... dan bagi yg msih mempunyai ayah dan ibu...so hargailah mereka dgn penuh kasih syg dan tggujwb sbgai mana dorg mnjge kite sejak kite dilhirkan.....xterblas tau jse parent kite tue even kite dah bgi duit berjuta2 coz dgn pertukaran nyawa org yg melahirkan kite nie xterkira nilainya....huk3 tetibe terharu lak..... hmmm eh skit tgn la plak lme2 da xmenulis....ku pon heran sblum2 nie ok jak ku menulis tapi sbb dok kat meja nie lelama tgn aku jadi sakit...kdg2 smpai merah2...hehehe...menulis punya pasaikan xpe2...ku hepi jerk...:) k la jupe di len mse n entry kay.... salam hormat dan kasih syg... wassalamualaikum

Friday, September 4, 2009

Syahdu btol citer nie.....

assalamualaikum sekalian.....

hmmm mlm nie ku nk share skit psl pe yg ku da tgok mlm nie.....

2nite aku bru tgok citer Syurga Cinta yg aku amik copy dri adik aku....mula2 mmg agakz busy gak even hati mmg da lama da kepingin nk tgok so baru mlm nie ku rse dpt tgok....kena spent mse gakkan tuk relaxkan otak even busy wat2 keje...hik3 (kononlakan)....

ok xnak wang mse kan...so ku nk komen pe yg aku da tgok sal cite nie....focus aku mlm nie hnya yg berkaitan cite sal dlm filem nie jer tau...hik3....

ok...mula2 aku tgok citer nie...mmg syok habis laaa....n rse cam best coz ade elemen2 lucu....dan ade gak ku dok terpkir apa la cite melayu nie teruknye coz ade psl dlm disko la...minum2 kat publa....teruk gakla yg starting tueh...tapi bila da masuk bab2 nk tengah tue....

barula erti citer bermula....citer ini bgi aku mmg superb arr....coz bnyk elemen2 agama yg di tonjolkan....dan yg paling syahdu leh wat aku nngis2...huk3 dahla aku nie mudah nngis,eheheh....tapi yg pling pntg aku kasi 5 star trus la kat citer nie coz mmg aku rse nielah citer melayu yg benar2 best dri sdut penghayatan dan pengisian agama...mmgla ia x100% (dri awal smpai last) cite sal agama tapi yg pntg yg part tgh2 tue leh wat mnusia sedar kembali apa pntgnye agama dlm kehidupan especially bgi mnusia2 yg lalai n nk kembali ke pngkal jalan mmg bole la tgok cite nie....

dan lagi aku suke psl cite nie adlh.....bnyk unsur kata2 yg tenangkan jiwa...even kata2 itu berunsurkan cinta semata2 tapi ade lagi yg lebeh diterapkan iaitu cinta kepada yg Maha Esa....cinta mnusia boleh hilang sekelip mata tapi cinta pda Yang Maha Kuasa akan kekal utk selamanya.....

di snie aku sertakan beberapa kata2 yg best/good words yg dlm film tadi....if xsupe btol2 tue xperla eyh...phm2 jerlah...hik3:

- Kdg2 Allah sembunyikan matahari.....Dia dtgkan petir dan kilat, kite tertnya2 ke manakah hilangnya matahari...rupenye2 Allah memberikan kite pelangi.....

- Kdg2 lebih baik kite diam...drpd kite berckp perkara2 yg xberfaedah...umpama membuang mse kite jer....seeloknye lbih baik kite berzikir di hati akan memperolehi ketenangan.....

- Perkahwinan adalah satu ibadat yg telah di haruskan cuma jodoh adlh satu perkara yg di tentukan oleh tuhan so kita sbgai hambaNya kenalah berusaha dan bertawakkal di atas perkara tersbut.....cukuplah lelaki itu yg ade pegangan agama yg kukuh tuk membimbing ke jalan agama yg di redhai Allah....harta, rupe xkan berpnjgan, tapi iman dan amal jualah yg kekal abadi tuk di bwa ke pdg mahsyar nnti......

- jika kite sbgai mnsia sering kali terfikirkan mati....dan masih mempunyai rase takut....insyaAllah msih ade iman di dalam diri kite...so ingt2la akan mati selalu....

- carilah rezeki sperti kamu ingin menongkat dunia...dan beribadat lah kamu seperti kamu ingin mati pada esoknya....mksdnya...bila kita melakukan kewajipan kite sbgai mnsia pda duniawi.....kite msti buat sungguh2...so beribadat pon sama lah jugak, mstilah sungguh2....wasatiyah....seimbangkan dunia dan akhirat...barulah betol....

- Jika seseorg hadir dlm hidup dan pernah menjadi sebahagian dlm idup tapi atas sebab2 tertntu dia terpkse pergi...jgn terlalu sedih terimalah kenyataan itu sekurang2nya si dia pernah membahagiakan jadi redhalah......

- berdoa bukan hnya time kesulitan sahaja...tapi bila senang2 pon kena gak selalu bnyk2 berdoa....so bila time susah2/menghadapi kesulitan, InsyaAllah Allah akan bersama jua setiap masa.....

-adapon setiap mnusia itu akan melakukan kesalahan di mana wujudnya penyesalan, namun penyesalan itu harus di dahulukan dgn taubat....kite kena kenal diri, siapa kite...dari mana asal kite....kite jugak kena kenal hati kite....nafsu kite dan sebagainya..... sbgai seorg Islam....kena ingt, Islam itu adlh agama yg memberikan pnduan kepada hmba2Nya utk mengenali Allah.....kite hendaklah jujur, yakin,ikhlas dan sabar, so kite kena ingt kite adlh hamba Allah yg telah di ciptakan dgn sebaik2nya.....

- ada mnusia yg mengaku dirinya alim, berjubah,berserban,berjanggut...tapi hatinya kotor...cakap xsuper bikin...sekadar alim di sisi manusia tapi hina di sisi Allah sebagaimana firmannya....Allah tidak memandang seseorg itu pda rupe dan pakaian tapi Allah akan memandang kepada hatinya yg tulus ikhlas,bersih lagi suci......

- Sesungguhnya Allah tetap menerima taubat seseorg hambaNya dengan melakukan segala apa yg di suruh dan menjauhkan diri dari apa yg dilarang....dan watla solat sunat Taubat dan beristighfar dengan seberapa bnyk yg boleh....

- selalu lah cinta kepada diri sndiri agar kite sentiasa redha dgn qadaq dan qadar....

-
Cinta di hati hnyalah utk yg benar2 ikhlas mengenali diri ini, bukan utk di jadikan bahan bualan atau di persendakan..../ Manusia memerlukan cinta, kasih syg yg ikhlas hingga tercerai dari bdan, bukan utk di permainkan bukan utk di persendakan.....


haaa itulah sedikit sbnyak kata2 n pengajaran yg bgus...dan ini jugak jgn lupe yer: kata2 psl jodoh plak: Jodoh ade 3 kategori; dikatakan

- Jodoh yg Pertama ( Jodoh dari syaitan)
kamu ber2 berkenalan, dan berpegangan tangan..dan trus wat membuat mksiat, akhirnya mengandung barulah menikah....

- Jodoh yg ke-2 (Jodoh dari Jin)
kamu ber2 berkenalan dan kamu sukakan seseorg tapi psangan itu tidak suka pda kamu lalu kamu telah berniat utk wat jahat dgn melakukan sihir dan bomoh ke atas nya agar dia suka pda kamu...lalu kamu ber2 bernikah....

- Jodoh yg ke-3 (Jodoh dari Allah)
kamu ber2 berpandangan mata,terus menusuk ke kalbu...kamu terus meminang si dia...n si dia plak menerima pinangan kamu, dan kamu ber2 menikah...InsyaAllah...jodoh itu akan berkekalan shgga ke akhir hayat dan itulah di namakan...Syurga Cinta...insyaAllah......:)


last word dri film ini....wahhh penuh perasaan betollll...hukhuk3:

Mungkin cinta sya tidak seagung seperti cinta Nabi Muhammad pda Siti Khadijah, dan tidak sehebat cinta Zulaikha pda Nabi Yussof tapi apa yg sy tau adlh cinta tulus ikhlas dari awk kpda sya nnti.....

waahhhh tgok2....leh imagine x cmne? haaa cmnie lah baru kite nak...kite dmbakan cinta yg tulus ikhlas la dri psgan kite kan...so pda anda smua2 yg da kawin so semai2la selalu cinta pda psgan....dan pada yg bertunang...jge2 la tunang anda agar semuanye slamat ke arah gerbang perkwhinan yg bgia...pda yg kapel...coz skrg ramaikan org2 yg kapel..hik3...so jaga lah kapel2 anda jugak...even nk kapel pon jgnla jadi cam yg atas tadi...mcm jodoh ke 1 atau ke 2...lebeih baik amik yg no 3 tue coz itulah yg kite cari....
dan pda yg xmenemui cinta sejati tue...tggulah anda yer...insyaAllah akan ade cinta sejati yg anda akan temui...chewahhh kata kat spe tuh??? hik3 pda diri sndiri:->>>.....

hmmm nk pilih calon bukan senang....mmgla skrg dunia modern dan serba serbi ada so yg tuelah kite kena kuatkan agi ati kite tuk pilh calon yg benar2 sesuai kay....

da xlarat da tgn den dok type nie haaa...tapi xpe jnji den epi2:)

cuma sebelum nk tamat....smoga kite smua dpt temui cinta sejati msing2..dan moga2 cinta kite itu mendapat keberkatan dri Yang Maha Esa....itulah cinta yg sebnr2 kite harapkan k....Cinta yg membawa kite smua ke Syurga...amin, insyaAllah

sekian dlu wat kali ini...wassalamualaikum...:-)



Tuesday, September 1, 2009

Bagus betul!!!!

assalamualaikum....

haaaa ari nie pe citer kengkawan? msti stiap ari ade cite2 yg best2kan nk di share bersame2kan....so anda amat2 bertuah jika seharian idup anda di lingkungi dgn citer2 yg bahagia2 n hepi2 jer...smoga anda selalu m,dpt kebahagiaan mcm tue....

tapikan pe yg nk di coretkan di snie...xsmua org dlm dunia nie mdpt kebahgiaan spertimne yg di impikan or yg di cri tersebut.... pernah dgr kan ksh2 sperti org yg nk bunuh diri mcm terjun bgunan la, mnum racunla...n so on? pernah x kalian2 tau ade some people yg wat gitu pe sbbnye? haaa cth cam sya la kan...sya penah dgr dlu ksh org yg nk bunuh diri by trjun bgunan tue coz dia amat2 frust dgn cinta dia....uishhhh biar betul kan dong?

coz sbb cinta je leh smpai camtue skali? ish3...cobaan...maila sme2 insafi diri ke arah yg betul...xkanla smpai mcm tuekan...tapi kite dok ke tmpt org tue? even kite just bole bgi pndgn mcm2 tapi kite juga perlu selami betol2 ati org yg sedang alami bdna tue...jgnla trus menghukum je org tersbut...lagi kite ckp mcm2...lagi dorg tensen n pressure sbnaryer so better kitela yg seharusnye mengajak dorg2 tue smua kembali ke pngkal jalan.....

haaa pnjg lak citer pdahal nk ckp sal kebahagiaan je tadi tapi sbnyer bnda tue berkait rapatla....coz dri cinta la kan mnusia nie dpt bhgia tapi xsemstinye camtue tau...ade gak melalui bnda2/perkare2 len yg leh wat kite bhgia gak...cthnye apa yer? hehe cthnye cam...sedekah, pi umah anak2 yatim....pi umah org2 tua...n mcm2 la korg leh wat aslkan ati korg akan jadi epi...if xcye...tryla wat....mmg kompem nye ati korg akan rse len...even time tue pon korang rse sedih2...tapi dgn wat aktiviti2 tadi...smua akan ilanggggg....hehehe...fuhhh perasaan melayan jap....hahaha


so crila kebahagiaan anda di mne jua anda berada....jgn sempitkan pemikiran anda dgn bnda2 yg xberfaedah...seperti ade dlm ayat Quran ade menyatakan:
"Sesungguhnya Allah xkan mengubah sesuatu kaum tersbut melainkan dorg sndiri yg mengubah diri mereka terlebih dahulu" lebey kurg gitula mksdnya.....

so kite sbgai khalifah nie yg Allah telah anugerahkan otak+Ilmu = kepandaian smua2 tue....so kenala rjin2 berusaha n bertawakkal...hidup msti ade arah tujuan....n beramal la sebelum hari anda tiba.....InsyaAllah jupe len mse....

wassalamualaikum:)

video

I got A Shocked News.....

Assalamualaikum.....huk2 salam pembuka bicara.....

even ati ku xtenang tapi ku tetap nk tulis gak coz maybe care nie leh skit2 ilangkan (stress+tensen) yg aku de mlm nie.....mmg biter yg aku taw tue mlm tadi tapi this morning baru ingt nk tulis kat snie....

hmmm what i thought bout this be4 really happened 2nite...but i gotta know coz one of the gurl he known admit that he really did this to all the gurl.....wahhhhh romea betul ya kamu!!! xsngka tol aku rse.....mentang2la maybe pe yg dia rse smua ade kan.....haaa wat la mcm tue....

tapikan bila ku pkir2 balik....ku xnak la coret something yg useless kat snie...kang mencacatkan aku punye blog ja.....bek la aku tulis bnda2 yg berfaedah skit tapi still relate ttg that human....bukan apa.....kesedaran tuk menasihati org len perlu ada...supaya kite smua xlalai dri melaksanakan perintah Allah.....

aku still bingung n stuck kejap pas dgr pe yg jadi pda org len tapi baru fikir2 balik...bulan pose adlh bulan mulia ....maybe ini adalah hikmah n ujian dri yg Maha Esa pda hmba2nya....kite jer kena kuat n fkir2 balik secara rasional ttg apa yg berlaku....xsemua org akan di uji cam tue...aku teringat kata2 supevisor aku....dia ckp...Allah hnya akan memilih org yg betul2 kuat n tabah je tuk hadapi segala cabaran n rintangan yg berlaku kat dunia nie....so marilah kite smua muhasabah diri msing2.....

Bulan Ramadhan penuh keberkatan so jgnla di buat segala bnda2 yg sia2 di bulan yg mulia ini....aku pohon ke ampunan Mu Ya Rabb di atas segala apa yg berlaku....sebagai hmba...bnyk slh n silap telah di lakukan.....smoga kami2 smua Ya Allah jadi mnusia yg selalu mendpt pentunjuk dri Mu....InsyaAllah............

if one day....the person yg pernah wat kat aku mcm tue dlu terbce pe yg di tulis kat snie...so sma2 la yer insapppp.....jgn la dok wat lagi cmtue kat org len.....naya tau.....cube pkir balik if terkena kat fmily sndiri...pe yg akan dia rse....so balikla ke pangkal jalan......selagi ade chnce n wat baik...so try la do it back as well as u can do it the best by urself......mnusia nie mmg bnyk egonye.....so xlari kemana keegoan itu coz sbgai hmba....ego itu xperlu ada hnya Dia sahaja yg Berhak segala2nya....

ku nak akhiri kalimah ayat yg mulia di snie....

" Wahai saudara & saudariku! Hendaklah engkau membaca Al-Quranul Karim kerana membacenya merupakan sebab bagi keluasan rezeki dan menghasilkan kekayaan di dunia & akhirat. Paling utama mendapat keredhaan dan rahmat Allah Taala..."

Riwayat: Bazzar

Monday, August 31, 2009

My First Blog Here.......

Assalamualaikum.....hye everybodyyyy.....kizana inda house coming back but in new version......

hehe ku saje je wat new blog coz ku nk separate kan blog aku yg satu agi....yg nie blog khusus leh discuss or nk share pe2 je yg korg suke....hik2....n aku pon if rse de bnda2 nk luahkan pon...nnti kat sniela medannye....hua2....ku rse maybe kat snie kowt the best sbgai tmpt expression from bottom the heart nnti....xgitu kengkwn? heheehe....

today first la ku write kat blog bru nie...n if korg perasan dlm blog aku nie ku tulis cam tulisan short2 gitu....nk jimat mase laa katekan...hahaha ( unacceptablekan my reason tuh)....tapi ku mmg suke tulis short2 pon....so pe2 hal korg ku harap paham jerkla....

pagi tadi ku baru je smpai dri kg....lebey kurg kul 4.50 am pastu rushing wooo nk sahoo lak....kol my bro dia trus dtg amik n kiteorg smpatla beli mknan jap kat greenwood tuh....ramai seh kat sne gak yg join mkn kat kedai tapi kiteorg beli je coz adik aku msih ade kat umah....kang naya lakkan dia xsaho lak...hik3.....

pastu ku nk cite yg time ku mtk abg aku anta ku lek coz rushing weh nk ke kls...pnyal dia bwk laju gak yerla da nme pon kejar mse ke kelaskan....cian lak dia balik pastu ku tgok jln ke arah gombak da jem xtaula dia cmne....sdgkan dia lak nk jupe lec dia pastu...huhu....sabo2la ye my bro....

ku lak da pas my bro anta...ku cpt2la pi mndi2 n ciap cpt2....fuhhh lgi 15 minit kul 1pm ku da ready2 nk kejo lrt...tapi lrt da smpai dlu...so terlpas lak 1....n ku da pkir da msti kena mrah coz lmbt dtg kan....tapi last2 bila smpai ke kolej...aduyai....lec lak xdtg....kol xdi angkat msge lak xdi jwb...msti puan pon bru otw kot ke kl yerla smua org lek cuti wooo....hahaha so smua balik la smula.....

ku lak....blik2 skrg watla pe2 yg patut.....nk edit aku nye transaction account nie....hehe for every month n eveyday la....yerla kena prktik wooo ilmu accountg aku stdy skrg....wakaka.....tapi aku epila wat bnda2 nie....coz i like numbers....hehe

ikutkan ati bnyk je ku nk tulis kat snie...yerla if spe2 yg da kenal aku...mmg da tau aku cmne...ku nie mmg cite xhbis....haahha if dpt tulis....10 buah novel pon leh siap...kuang3.....n cite 3 hari 3 mlm leh jer dgr dri aku nie ha....bnyk wooo ku nk share tapi dependsla gak pda mase kan....

mase amat jeles dgn aku....aku lak kena pndai2 manage mse gak....mse pntg wooo....if da telepas mse skit pon da leh jadi len da....tgok ctg kes ku kejo lrt tadi...hahaha

sekianla dlu blog aku yg 1st nie....de mse ku krg agi.....

hehe....wssalamualaikum:)